Å klatre 82 topper i alpene

Emma Svensson ble forelsket i fjellene

“Klatring er som meditasjon. Det er deg og naturen, og du tenker ikke på noe annet enn hvor du skal plassere føttene”

Kjærligheten for høyden

Å klatre de høyeste toppene

Emma Svensson er den profesjonelle motefotografen som også har et imponerende nummer av klatrede fjelltopper på CV-en. Hun inspirerer mange med sin nye kjærlighet til store høyder, ville natur og utfordringer. I år markerer starten på hennes nye eventyr: 82 topper.

– Vi skal klatre alle 4000 meter topper i alpene. Etter å ha utsatt dette prosjektet på grunn av pandemien, er det endelig på tide, sier Emma. 

Emma har ingen tidsbegrensning på dette prosjektet. Hun gir tid til det.

– Vi trenger riktige forhold og riktig vær for alle 82 toppene, og været kan ikke planlegges. Temperaturene har vært over normalen de siste årene, noe som øker risikoen for stigningene. Den rette sesongen for klatring dekker bare noen få måneder. En realistisk plan for alle de 82 toppene er tre år. Vi ønsker å ha nok tid til å nyte det også, forklarer Emma.

De viktige forbredelsene

Når Emma snakker om å fjellklatring, beskriver hun en fantastisk opplevelse. Det er ikke bare det fysiske aspektet, det er også en emosjonell reise. 

– Jeg er veldig fokusert når jeg klatrer, noe som er kontrastfullt til det vanlige bylivet. Jeg vokser som menneske når jeg klatrer, og jeg elsker det. I tillegg, som fotograf kan jeg ikke klage på utsikten, ler Emma. 

Når hun snakker om forberedelser og fysisk trening, poengterer Emma at mange mennesker ofte glemmer de musklene som brukes når en skal ned fra fjellet. 

– Vi tenker ofte på å være sterk opp fjellet, men man trenger også å trene de musklene som brukes på vei ned. Ved å bruke staver avlaster man en god del. Staver er også et godt hjelpeverktøy til å beholde balansen på tekniske stier eller når en skal over en bekk. Jeg bruker alltid staver, både når jeg trener og klatrer i fjellene, sier Emma.  

Hun tilbringer mye tid i bilen sin, men også i leiligheten i Stockholm. Stockholm ligger på havnivå, men hun finner gode treningsmuligheter for bakketrening i lokale Hammarbybacken eller på tredemøllen. Kondisjonstrening, løping, ski, sykling, styrketrening og litt klatring er hennes måter å komme seg i form for eventyr i høyden.

– Når jeg er der ute bruker vi ofte 10-12 timer på fjellet, så treningsøktene mine må være lange. Jeg besteg Ama Dablam i Nepal for noen år siden som nybegynner. Det gjorde inntrykk på meg, og det at jeg var en rookie som gjorde det, gjør meg stolt, sier Emma.

Vil du begynne å bestige fjelltopper?

EMMA'S TOPP 3 TIPS

1. Planlegg det og putt det i kalenderen. På den måten har du noe å trene for! Jeg har alltid planlagt mitt neste eventyr, det holder meg motivert gjennom treningsperioden.  

2. Behold sikkerheten med den rette kunnskapen. Det finnes kurs i fjellklatring – meld deg på et!  

3. Ta med deg det jeg sa om å bruke muskler når du går nedover og tillat deg selv nok tid for trening og forberedelser.  

Trekking

Øk balansen og stabiliteten med Trekkingstaver fra Silva 

Nordic Walking

Øk farten og forbedre din form med Nordic Walking staver fra Silva 

Å klatre 82 topper i alpene

Hun ble forelsket i fjellet, og planlegger å klatre de 82 høyeste toppene i alpene.